Industrial Silence – Museum I Kristiansand
Industrial Silence – Museum I Kristiansand
Lokalisering: Kristiansand
Status: åpen internasjonal konkurranse
Arkitekt: JSTA , Ole Jørgen Bryn
År: 2016
Forslaget Industrial Silence´s mål og intensjoner:
Besvare de mål som er oppgitt i invitasjonen ved å:
Opprettholde siloanleggets karakter og rolle i bybildet.
Benytte eksisterende byggs karakter og materialbruk som arkitektoniske basiselement i det nye museet, både utvendig og innvendig.
Utvikle silodelen til byggets hjerte; all publikumslogistikk og utstillingsintroduksjon.
Utvikle området til en bymessig klar, oversiktlig og lett lesbar kulturarena.
Utnytte mest mulig av eksisterende bygningsmasse til programarealer og gi museet en egenkarakter i tråd med dagens typologi.
Gi Kulturskolen en sentral rolle i samspill med Museet.
Å bevare ved å rive
I utgangspunktet kan det virke som en meget krevende oppgave å omskape en så bruksspesialisert bygningsmasse til nye funksjoner. Vår strategi er å bevare ved å rive. Bevare karakter og form, og gjøre ett enkelt stort inngrep.
Vi har valgt å bevare hele den eksisterende bygningsmassen og benyttet denne til programarealer. Silodelen beholder i sin helhet den ytre formen og får et tilbygg på østsiden. Det indre av silobygget omskapes til utstillingsarealer ved å rive midtdelen og oppføre et nytt bygg innenfor eksisterende ytterskall.
Tilbygget på østsiden inneholder utstillingsarealer med plass for etasjevise magasiner, samt hoveddelen av administrasjon og driftsfunksjoner.
Å gå inn i et vitalisert ikon.
Hovedadkomsten til museet er fra kaia, gjennom de eksisterende åpningene, inn til et forrom som uttrykker byggets bygningsmessige historie. I dette 2 etasjes høye rommet oppleves røffheten i industrianlegget, med sine karakteristiske betongkonstruksjoner og sin enkle form. Publikumsservicefunksjonene; kafe og butikk, oppleves som sideskip i denne helt åpne etasjen.
Kontrasten mellom det røffe industrielle rommet, og kafeens og butikkens moderne inventar, understreker byggets transformasjon.
Å fortsette inn i silodelen, og oppleve det 6 etasjes høye museet.
Silovolumet er, og oppleves som, hjertet i anlegget. På alle plan kan de nye rommene, begrenset av hele og halve siloformer, introdusere utstillingene i de to sidefløyene; eksisterende frontbygning mot vest og tilbygget mot øst. Disse sentralrommene vil få en meget sterk karakter i en kombinasjon av eksisterende og ny form og materialbruk. Utstillingsarealene i de to sidefløyene vil få en ulik rom og materialopplevelse; de røffe rommene i frontbygget og de presise rommene i tilbygget. Felles for begge fløyene er yttersiden av siloene, som gir rommene stedlig identitet.
Intensjoner og overordnet grep.
I tillegg til betraktningene under pkt. Å bevare ved å rive:
Beslutningen om maksimal utnyttelse av silovolumet til programarealer og ønsket om å gi museet en egenkarakter knyttet til siloanleggets vertikalitet, har gitt et fleretasjes museum.
Vi mener at dette er den beste måten å ta vare på og utvikle siloanlegget til et særegent museum og har organisert bygget for å gi maksimal fleksibilitet for utstillingsarealene innenfor dette konseptet. Den viste organiseringen av funksjoner i tilbygget er et prinsipp. Forslaget er robust med hensyn til videre bearbeiding. Hele etasjer kan nyttes til utstilling ved å omfordele arealbruken og størrelsen kan justeres uten at konseptet endrer karakter.
Den viste løsningen gir plass for at Kulturskolebygget, i samspill med Museet, får plass innenfor det nye kvartalet. Kulturskolen kan realiseres som eget bygg når forholdene ligger til rette, uten å påvirke realiseringen av Museet.
JSTArkitekter AS
Besøksadresse:
Atelier ilsvika, Nedre Ila 56, 7018 Trondheim
Telefon:
(0047) 45631763
E-post:
post(at)jsta.no
Org.nr:
NO 991181369 MVA
Send oss en melding: